موتور مهندسی معکوس هم اکنون یکی از روشهای متداول در صنعت است که طی آن محصولی که قبلا تولید شده پس از بررسی های فنی و تغییرات لازم، بازطراحی گردیده و مجددا تولید میشود. در این راستا استفاده از توانایی فنی مهندسین در کنار استفاده از ابزارآلات پیشرفته میتواند بر سرعت و کیفیت عملیات مهندسی معکوس تاثیر بسزایی بگذارد.
از اینرو شرکت صنعتی و تولیدی دیزل سنگین ایران ( دسا ) بر آن است که با تکیه بر اصل خودباوری گامهای بسیاری را در این عرصه بردارد. توجه به مقوله مهندسی معکوس و بوميسازي امروزه يكي از آرمانهاي كليدي توسعه صنعتي در كشور است و استفاده از عباراتي چون مهندسی معکوس، ساخت داخل، بوميسازي، خودكفايي، توسعه توانمندي، ارتقاي توان داخلي و ... به وضوح شنيده ميشود. لذا مقرر شد که این فرایند تا تحقق کامل آن به عنوان یک اصل اجتناب ناپذیر هدف گذاری گردد که نشان از اهميت حمايت و پشتيباني از ساخت تولیدات داخل و حركت به منظور استفاده از تمامي ظرفيتها و قابليتهاي اين مرز و بوم دارد.
خوشبختانه کارشناسان و مهندسان کوشا و پر تلاش در این شرکت با فکر و درایت مثال زدنی و توانمندی بالا که حاصل سالها تجربه و حضور در دورههای تخصصی داخلی و خارجی است، آماده ارائه خدمات در حوزه مهندسی معکوس به مشتریان خود بوده تا گامی بلند در راستای تحقق شعار خودکفایی ملی بردارند.
مراحل مهندسی معکوس
- مرحله اول تجزیه وتحلیل عملکردی / اقتصادی
- مرحله دوم آنالیز عملکرد و دمونتاژ
- مرحله سوم آنالیز سختافزاری و نرمافزاری
- مرحله چهارم بهبود محصول و آنالیز ارزش
- مرحله پنجم برنامهریزی فرایند تولید و تهیه ملزومات تضمین کیفیت
- مرحله ششم تهیه مستندات نهایی
اسکن سه بعدی
در روش مهندسی معکوس، قطعات موتور اسكن و مدل ابر نقاط از آنها استخراج میشود. مدل ابر نقطه مدلی شامل نقاط متراکم از سطوح بیرونی آن قطعه است که توسط دوربین های اسکن ثبت می شود.
روش کار به این صورت است که قطعه بر روی میز کار ثابت یا متحرک قرار میگیرد و تعدادی برچسبهای دایرهای سفید رنگ با حاشیه سیاه به قطعه چسبانده میشود. زمانی که دوربین به قطعه نور میتاباند دسته پرتوهای موازی نور به سطوح قطعه و همچنین برچسب ها برخورد کرده و منعکس میگردند. زمان رفت و برگشت دسته پرتور نور توسط حسگرهای دوربین اندازه گیری شده و فاصله نقاط مختلف از سطوح قطعه تعیین می گردد. بدین ترتیب بعد از چندین شات دوربین ابری از نقاط از قطعه موردنظر در نرم افزار مرتبط با دوربین ثبت می گردد.
خوشبختانه کارشناسان و مهندسان کوشا و پر تلاش در این شرکت با فکر و درایت مثال زدنی و توانمندی بالا که حاصل سالها تجربه و حضور در دورههای تخصصی داخلی و خارجی است، آماده ارائه خدمات در حوزه مهندسی معکوس به مشتریان خود بوده تا گامی بلند در راستای تحقق شعار خودکفایی ملی بردارند.
بعد از تهیه مدل ابر نقاط، با استفاده از نرم افزار های مهندسی معکوس کار بر روی مدل ابر نقاط آغاز می گردد. نرم افزار مهندسی معکوس Rapidform و یا نسخه جدیدتر آن Geomagic یکی از نرمافزارهایی است که برای ایجاد مدل هندسی قطعات استفاده میشود. در این نرمافزار با استفاده از مدل ابر نقاط، مدل سه بعدی مهندسی از قطعه موردنظر ایجاد میگردد. در مرحله بعد مدل سه بعدی ایجاد شده در نرم افزار Rapidform تبدیل به مدل سه بعدی در یک نرمافزار تخصصی طراحی و تولید نقشه نظیر PTC Creo میشود که با استفاده از آن می توان نقشههای ساختی ریختگری یا ماشینکاری را تهیهکرد. همچنین از این مدل سه بعدی می توان فرایند تولید قالب اولیه قطعات را شبیه سازی و ایجاد نمود.
اندازه گیری CMM
هر چند فرایند اسکن سهبعدی قطعات، ابعاد هندسی را در قالب یک مدل ابرنقاط ارائه میکند، اما این فایل از دقت لازم جهت تعیین محدوده تلرانسی اندازهها برخوردار نیست و لازم است طی فرایندهای اندازهگیری دقیق، این اندازهها تعیین گردند. از اینرو نیاز است قطعات طی فرایند CMM و یا اندازه گیری در آزمایشگاه با ابزارهای اندازهگیری دقیق، با دقت بالا اندازهگیری شوند.
دستگاه CMM (Coordinate Measuring Machine) یک ماشین اندازهگیری دقیق بوده که بر اساس اندازهگیری مختصاتی کار میکند و میتواند به صورتی دستی یا با کامپیوتر کنترل گردد. این دستگاه توسط یک پروب و با لمس قطعه، یک نقطه در مختصات x,y,z ایجاد میکند و از این طریق دسته نقاطی که در فضا ایجاد میشود یک شی هندسی نظیر خط، دایره و ... را ترسیم میکند که با استفاده از این اشیا میتوان یک پارامتر طولی یا قطری را بطور دقیق اندازهگیری نمود.
آنالیز مواد
جهت تعیین جنس قطعات، نیاز به آنالیز مواد قطعات است تا بتوان مشخصات شیمیایی، استحکامی، عملیات حرارتی و سختی را استخراج نمود. برای برخی قطعات با درجه اهمیت کمتر، صرفا انجام آنالیز شیمیایی جهت تعیین گرید مواد کافی است و معمولا هم برای این کار نیازی به تخریب قطعه نخواهد بود. اما برای قطعات مهمتر که علاوه بر ترکیب شیمیایی، خواص استحکامی و میزان سختی اهمیت دارد، نیاز به تخریب قطعه و استخراج نمونه جهت انجام تستهای استحکامی و سختیسنجی خواهد بود.
- مالکیت معنوی دانش ساخت قطعات برای دسا
- ایجاد زنجیره تامین در داخل کشور
- ارتقا سطح دانش فنی تامینکنندگان قطع وابستگی و خودکفایی
- ایجاد شبکه برونسپاری و بهرهگیری از امکانات و استعداد داخل و خارج از کشور
- قطببندی تخصصی سازندگان
- تهیه ساختار فرایند برون سپاری و بومیسازی قطعات
- ایجاد توانایی و تقویت تکنیکی فناوری ساخت از طریق شناخت و درک کامل محصول (اخذ دانش فنی محصول) و به وجود آوردن اعتماد به نفس درمهندسان و کارشناسان صنعت در مواجهه با صنایع و فناوریهای داخلی
- امکان طراحی یک محصول بهنگام، در سطح استانداردهای جهانی با کشف راههای جدید بهبود و توسعه محصول، درجهت ارضای نیازهای مشتری مثل عملکرد بهتر، افزودن ویژگیها و رفع نواقص محصول. همچنین ارضای نیازهای بازار مثل تغییر فناوری یا بهبود آن و کاهش هزینه
- ایجاد توان بالقوه جهت جذب، درانتقال فناوریهای پیشرفته
- تربیت نیروی متخصص موردنیاز در صنایع استراتژیک
- بهوجود آوردن قدمهای سیستماتیک برای کمک به درک و مستندسازی طراحی و فرایند طراحی